28.3.06

Helenan hiihdot 26.3.2006

Helenan hiihdot ovat nyt onnellisesti taakse jäänyttä elämää. Hiihdin siis sunnuntaina 60 km vapaalla hiihtotavalla. Oma ensisijainen tavoite oli päästä matka läpi hyvävoimaisena. Toissijaisena tavoitteena oli alittaa huonollakin kelillä 4 tuntia ja lentokelillä 3.5 tuntia. Ja jos kaikki menisi nappiin, omien laskelmien mukaan 3.20 olisi ollut mahdollisuuksien rajoissa.

Hiihto käynnistyi 9.15, lähdin oman ryhmäni terävimmän kärjen välittömässä tuntumassa liikkeelle. Ensimmäinen 10 km meni n. 33 minuuttiin eli olin ihanneaikani tavoitevauhdissa. Huomasin kuitenkin, että vauhti on itselleni liian kova, ja niinpä jouduin vähän rauhoittamaan menoa 15 km jälkeen. Valitettavasti tipahdin samalla hyvästä letkasta, jonka perässä olin roikkunut. Kun menetin vetoavun ja jouduin hiihtämään yksin, vauhti hiljeni selvästi. 20 km molemmin puolin olikin vähän vaikeaa, mutta mitään varsinaista väsymystä ei kuitenkaan tullut. Sain pari hiihtäjää kiinnin 20 km jälkeen ja hiihdimme suht reipasta vauhtia 30 km tankkauspisteelle saakka. Vetoavusta oli selvästi hyötyä. Vauhti oli kuitenkin tipahtanut alkuvauhdista jonkin verran. 30 km väliaika oli n. 1.45.

30 km jälkeen sykevyö aukesi harmittavasti, ja oli pakko pysähtyä. Menetin samalla hyvän porukan, mikä oli todella huono asia loppuaikaani ajatellen. Sykevyö oli kyllä aikaisemminkin missä sattuu, mikä näkyy sykekäyrässäkin selvästi :) Se on siinä mielessä harmi, koska näin en saa ihan tarkkaa keskisykettä koko matkalle. Arvio keskisykkeestä on n. 160, mikä tuntuu jälkikäteen arvioituna kovalta lukemalta itselleni...

Hiihto sujui aina 45 km hyvin, ohitin muutamia hiihtäjiä ja muutama hiihtäjä ohitti minut. 40 km paikkeilla yritin jäädä parin minut ohittaneen hiihtäjän perään, mutta vauhti oli aavistuksen liian kovaa. 45 km raskaassa nousussa paukut sitten loppuivat kokonaan ja sen jälkeen loppukilometrit olivatkin vaikeita. Vauhti tippui tosi paljon ja mieleen hiipi jopa epäilys siitä, pääsenkö maaliin saakka lainkaan. Parilla viimeisellä tankkauspisteellä tankkasin sitten hieman reilummin, ja käytin tankkauspisteiden välillä geelejä.

Viimeinen 5 km oli todella raskas, ja tuntui että aikaa paloi todella runsaasti. Maaliin tulin ajassa 3.47, oman ajanottoni mukaan 3.45. Ero johtuu siitä, että laitoin oman kelloni käyntii siinä vaiheessa kun ylitin lähtöviivan (lähdin n. 300m lähtöviivan takaa). Maalissa olo oli väsynyt ja kun pääsin saunaan saakka niin väsähdin lopullisesti. Saunassa olisin voinut istuskella tuntikausia, sen verran huonoksi olo meni. Saunan jälkeen pääsin raahautumaan kuitenkin ruokailuun, ja sen jälkeen olotila parani onneksi vähän.

Ensi vuodeksi jäi paljon parannettavaa oikeastaan joka osa-alueella. Alku on pakko ottaa aavistuksen rauhallisemmin, ja kestävyyttä pitää saada lisää. Taloudellisemmalla hiihtotekniikalla on varmasti mahdollista säästää paukkuja vaikeille loppukilometreille. Asenteeseen tarvitaan myös vielä ripaus lisää kovuutta :) Näillä eväillä aikaa ja sijoitusta on varmasti mahdollista parantaa paljon. Samanlaisella kelillä ajasta pitäisi saada tuollaiset puoli tuntia pois, mikä on tietysti kova tavoite, mutta varmasti mahdollista. Samalla sijoituksenkin pitäisi lähentyä 100 parhaan joukkoa :)

Tekninet tiedot (arvio):
- keskisyke n. 160 bpm
- minimi n. 130 bpm
- maksimi 175 bpm
- EPOC-arvoa on vaikea arvioida, mutta varmasti yli 500 ml/kg mentiin
- n. 3600 kcal

Nousua reitillä oli sykemittarin mukaan n. 500 m. Kokonaisnousuaika oli 1 h 16 min.


Ei kommentteja: